VGSW Huizen

Het buitenland

Het buitenland (altijd zonder hoofdletter!) is één van de meest unieke huizen van VGSW. Als enigen wonen wij buiten de bebouwde kom, op het wijdse platteland. Vanuit onze grote tuin heeft u de meest prachtige uitzichten over de Utrechtse Heuvelrug, de Binnenveldse Hooilanden en natuurlijk de skyline van Wageningen. Maar dat wil niet zeggen dat we afgelegen wonen; met 10-15 minuten fietsen staan we in het centrum, de supermarkt of de campus.
Wanneer het warme weer aanbreekt en de tuin vol staat met allerlei planten wordt het buitenland een ware rimboe, vanuit waar we graag genieten van de zonnestralen door een boekje te lezen in de hangmat of samen aan tafel te zitten op de oprit terwijl de zon achter de heuvels verdwijnt. Ja, het is goed toeven in het buitenland, zo lang het nog duurt. Stiekem wonen we hier namelijk illegaal en nu heeft de gemeente besloten er toch iets aan te doen. Het einde nadert dus voor dit prachtige huis, maar tegelijkertijd staat het buitenland in het teken van leven. Met onze wild begroeide tuin en landelijke ligging barst het hier namelijk van de levende wezens. Niet alleen kent het buitenland van alle VGSW-huizen met gepaste trots de langste lijst van inheemse vogelsoorten – tot nu toe zijn er 67 soorten waargenomen! U kunt hier zelfs binnenshuis op safari gaan, op zoek naar onze eigen ‘grote vijf’, van muggen, vliegen, slakken, spinnen, en als u geluk heeft, de toppredator in de voedselketen: de kat van de buren.
Er is geen twijfel over mogelijk dat het buitenland de rijkste biodiversiteit heeft van heel VGSW. Bent u zelf nou ook zo’n genieter van natuur en houdt u van mooie uitzichten? Kom dan eens langs om te luisteren naar de steenuilen en een wandeling te maken door het Binnenveld met ons, nu het nog kan!

Buitenlandse groetjes van Twan, Anna, Leon en Emma!

 

 

Kasteel Rooibos

Wij bezitten misschien wel het meest bijzondere kasteel van VGSW. Gelegen te Bennekom, midden tussen de weilanden, kun je ons prachtige landgoed vinden. Weliswaar aan een zandpad, maar dat maakt de ervaring alleen maar mooier.

Als je het erf op loopt, kom je door een waas van roze Japanse sierkers langs een schommel, het begin van een enorme tuin. Een aantal jaar geleden was het te vergelijken met een afvalstort, maar na een paar jaartjes hard werken, vinden wij het bijna net zo mooi als het Arboretum in Wageningen. Nu genieten we regelmatig van een kampvuur in onze achtertuin.

Wanneer je vervolgens aanbelt bij de voordeur, moet je eerst nog drie keer kloppen voordat de deur open gedaan wordt (de bel is een project waar we nog aan werken). Dan doet er gegarandeerd een jonkvrouw de deur open en mag je gelijk de huishamster, Ronnie, en onze huiskat, Sanka, bewonderen.

Enige uitleg over de samenstelling van ons kasteel is wel nodig. Ons huis bestaat uit 2 delen. In het achterste deel wonen vier DG’ers* en in het voorhuis wonen wij: drie VGSW’ers en twee Ichthianen. Er is dus lekker veel interactie met de andere verenigingen. Omdat we dit zo kunnen waarderen hebben we ervoor gekozen om een CV*-kasteel te worden. Dit betekent: altijd bewoners van verschillende verenigen onderbrengen.

Wij zijn een gezellig en divers meidenhuis.. We hebben allemaal onze eigen hobby’s, terwijl we ook enthousiast worden van gezamenlijke activiteiten, zoals samen eten of een film kijken. Ons Kasteel heeft haar deuren altijd open voor bezoekers, dus kom gerust een keer langs!

* DG = CSFR Dei Gratia

**CV = Christelijke verenigingen

 

Huize de Roos
Huize de Roos is een tijdloos thuis voor talloze VGSW’ers. Het oudste centrumhuis is gehuld in een aura van historie en prijkt met zijn monumentale voorgevel en rieten muren. Een reis door een mysterieus gangenstelsel leidt u naar een ontvangsthal waar de schatten van VGSW, in de vorm van volle kratjes bier, tot het plafond reiken. Een steile beklimming van de trap leidt naar ons huis, waar een muur van posters de geschiedenis van VGSW ademt en verborgen kasten geheimen bewaren. Het dakterras biedt gezelligheid, garnaaltjes krabbelen rustig rond en VGSW-attributen liggen klaar om weer ingezet te worden. In de woonkamer straalt Gerdier, onze trouwe viervoeter, op de bank, zijn aanwezigheid een bron van warmte voor iedereen die de Roos betreedt. Maar het hoogtepunt van het jaar is onze kersttraditie. Gehuld in rode tuinbroeken gaan we op zoek naar de grootste kerstboom die we kunnen vinden, om deze vervolgens met trots te plaatsen in onze woonkamer, waar de Roos zich omtovert tot een oase van gezelligheid en warmte tijdens de wintermaanden. Kortom, in Huize De Roos viert VGSW hoogtij!

 

 

 

Bierkaai
De Bierkaai, het huis waar de knoflookdampen u al tegemoet komen terwijl u nadenkt over welke bel u moet hebben. Na een enigszins donkere smalle trap komt u aan in de kelder op de eerste verdieping. Een besmeurd tapijt leidt naar een twee kamers. Wanneer u rechtsomkeer maakt, tegen de richting van de dartpijltjes in, komt u via een trap met een lichte wentel in een wonderschone keuken. De half over de trap hangende tafel en onze ware wrapklok vallen als eerst in het oog, maar als u beter zoekt treft u ook onze bierkhaai, onze glasverzameling en ons sinterklaasgedichtenplafond. Graag hebben we dat u let op het geluid dat de koelkast niet maakt en de roze banaan die schreeuwt om aandacht in vorm van biodiversiteitsactivisme. Ook hier weer twee kamers, waarvan in een de bijna dagelijkse bierkaailunch plaatsvindt, een broedplek voor ideeën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tosti-tapas, het schoen zetten en dat wat nog gaat komen… Aan het plafond van de keuken hangt een gammele trap die na het uitklappen de toch al kleine keuken bijna doet verdwijnen. Deze trap, soms door onderzetters ondersteund, leidt naar zonsondergangen, mango-ijs festijnen en BBQ avonturen. Na een ALV staat de zon niet geheel verassend aan de andere kant, maar het mango-ijs smaakt nog net zo lekker. U kan gerust via de buitenkant van het huis weer beneden geraken. De kans is groot dat u vervolgens door de grote berenklauw heen nog net het daglicht kan zien. Tot ziens en altijd welkom.

 

H44 
Ik fiets terug van college. Het is koud buiten dus ik rijd zo hard ik kan naar huis. Zodra ik de voordeur opendoe, hoor ik muziek uit de woonkamer komen. En ik ruik koffie. “Ha Daan! Koffie?!” hoor ik één van m’n huisgenoten zeggen. “Ja lekker” is mijn antwoord en ik plof op de bank. Door de ramen heen hoor ik het geroezemoes van winkelende mensen, het is heerlijk om hier thuis te komen.

H44 staat in de Hoogstraat – hartje centrum – en is al 35 jaar een VGSW-huis, daarmee is het het oudste huis van de vereniging. Centrum van ons huis is de grote woonkamer. Het is er gezellig: er zijn vaak mensen thuis en verenigingsleden komen langs voor een kop koffie overdag en biertje ‘s avonds. Voor jaargroepseten, thema-avonden en bijbelkring is er altijd plaats, net als voor huisfeesten, borrel s en andere VGSW-activiteiten. ’s Zomers eten we als huisgenoten of met onze jaargroep op het dakterras. En niets is ver weg: met 5 minuten lopen staan we midden in het Torckpark, in de supermarkt of op het busstation en in 10 minuten fietsen zijn we op de uni. Ja, het leven op H44 is goed.

 

Honk4 

Honk4, voorheen N4, is het grootste centrumhuis van VGSW. Er wonen maar liefst zes bewoners: Peter, Bart, Thijs, Belinda, Samantha en Maartje. Op de eerste verdieping wonen de vrouwen en op de tweede de mannen. Op de begane grond is de douche te vinden, maar om daar gebruik van te kunnen maken moet je eerst langs ontbijtende huisgenoten in de keuken. Honk4 wordt gekenmerkt door de lelijke paarsbruine vloerbedekking (op orders van de brandweer), fietsen die aan het plafond hangen en de geur van tosti’s op elk willekeurig moment van de dag. Ook is Honk4 erg trots op haar historie. Dat is te zien aan de muur waarop alle namen van oud-bewoners staan en de foto’s van huisgenoten door de jaren heen. Ook heeft de kooi waarin vele huishamsters gewoond hebben een centrale plek in het huis. Kom gauw eens langs en aanschouw!

 

 

 

Heerenhuysch

Hoi!

Wij zijn de vrouwen van het Heerenhuysch, een prachtig huis op de tweede verdieping waar iedereen zich thuis voelt. Thee leuten (of koffie) is iets wat we graag doen.
Onze bank is de perfecte plek voor de binnen de vereniging welbekende Boer Zoekt Vrouw en Heel Holland Bakt avonden. Ons huis viert dan ook hoogtij wanneer deze programma’s op de buis zijn. Verder staan onze huisavonden vaak in het teken van chocola, waarbij onze chocoladefontein veelvuldig uit de kast wordt getrokken. Eten speelt in meer opzichten een belangrijke rol in ons leven. Zo worden elke week de supermarktaanbiedingen zorgvuldig bestudeerd zodat onze voorraadkast altijd goed gevuld is.
Je bent van harte welkom om al dit moois zelf een keer te komen ervaren!

Groetjes,
Laura, Lisanne, Hanna en Maria

‘Het leven is goed, het leven is fijn, op het Heerenhuysch wil je altijd zijn’ – bewoonster van het Heerenhuysch

 

 

De Graanschuur
De Graanschuur, ook wel bekend als de “Graanscffuur” is gelegen in de Nude. Met slechts drie bewoners (en een kat) is het een van de kleinere huizen van de VGSW. Het leven in de Nude is rustig, soms haast burgerlijk. Dat moet ook wel, vanwege de fameuze onderbuurman. Maar als student hoeft er ook niet altijd gefeest te worden natuurlijk. Deze rust biedt ruimte voor andere hobby’s, zoals koken, schilderen, pissebedden houden, de kat aaien, spelletjes spelen, en eigenlijk alles wat je kunt verzinnen als het maar geen herrie maakt. Vanwege de grote woonkamer nodigen we hier ook graag mensen voor uit, als je de schoenen maar uit doet bij de voordeur!