VGSW Huizen

Kasteel Rooibos

Wij bezitten misschien wel het meest bijzondere kasteel van VGSW. Gelegen te Bennekom, midden tussen de weilanden, kun je ons prachtige landgoed vinden. Weliswaar aan een zandpad, maar dat maakt de ervaring alleen maar mooier.

Als je het erf op loopt, kom je door een waas van roze Japanse sierkers langs een schommel, het begin van een enorme tuin. Een aantal jaar geleden was het te vergelijken met een afvalstort, maar na een paar jaartjes hard werken, vinden wij het bijna net zo mooi als het Arboretum in Wageningen. Nu genieten we regelmatig van een kampvuur in onze achtertuin.

Wanneer je vervolgens aanbelt bij de voordeur, moet je eerst nog drie keer kloppen voordat de deur open gedaan wordt (de bel is een project waar we nog aan werken). Dan doet er gegarandeerd een jonkvrouw de deur open en mag je gelijk de huishamster, Ronnie, en onze huiskat, Sanka, bewonderen.

Enige uitleg over de samenstelling van ons kasteel is wel nodig. Ons huis bestaat uit 2 delen. In het achterste deel wonen vier DG’ers* en in het voorhuis wonen wij: drie VGSW’ers en twee Ichthianen. Er is dus lekker veel interactie met de andere verenigingen. Omdat we dit zo kunnen waarderen hebben we ervoor gekozen om een CV*-kasteel te worden. Dit betekent: altijd bewoners van verschillende verenigen onderbrengen.

Wij zijn een gezellig en divers meidenhuis.. We hebben allemaal onze eigen hobby’s, terwijl we ook enthousiast worden van gezamenlijke activiteiten, zoals samen eten of een film kijken. Ons Kasteel heeft haar deuren altijd open voor bezoekers, dus kom gerust een keer langs!

* DG = CSFR Dei Gratia

**CV = Christelijke verenigingen

 

Huize de Roos
Sinds jaar en dag is huize De Roos een heerlijk thuis voor vele VGSW’ers! Het is een van de oudste centrumhuizen, gevestigd in een pand met monumentale voorgevel en muren van riet. De zo herkenbare geur treedt u al tegemoet bij het openen van de voordeur en na een lange weg door een gangenstelsel beland u in een ontvangsthal die zo kenmerkend is vanwege haar autobandenvoorraad en kano-opslag. Via de steile trap komt u binnen in het historische huis met een heel scala aan posters, keukengerei, bijzonder ingedeelde kamers met geheime kasten en dubbele wanden, wandelende takken, vissen en VGSW-attributen. Dit huis is bijzonder voor de VGSW, het levert altijd wel weer een bestuurslid, het zorgt voor opschudding bij andere huizen doordat ze elk jaar wel weer ‘ns via de daken of kelders andere VGSW-huizen ophoudt van haar slaap. Met als hoogtepunt het vieren van een extravagant sinterklaaspartijtje elk jaar is dit huis bijzonder, uniek en is er altijd wel iets te beleven! Op ons huis viert VGSW hoogtij en dat merkt u!

 

Bierkaai
De Bierkaai, het huis waar de knoflookdampen u al tegemoet komen terwijl u nadenkt over welke bel u moet hebben. Na een enigszins donkere smalle trap komt u aan in de kelder op de eerste verdieping. Een besmeurd tapijt leidt naar een twee kamers. Wanneer u rechtsomkeer maakt, tegen de richting van de dartpijltjes in, komt u via een trap met een lichte wentel in een wonderschone keuken. De half over de trap hangende tafel en onze ware wrapklok vallen als eerst in het oog, maar als u beter zoekt treft u ook onze bierkhaai, onze glasverzameling en ons sinterklaasgedichtenplafond. Graag hebben we dat u let op het geluid dat de koelkast niet maakt en de roze banaan die schreeuwt om aandacht in vorm van biodiversiteitsactivisme. Ook hier weer twee kamers, waarvan in een de bijna dagelijkse bierkaailunch plaatsvindt, een broedplek voor ideeën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tosti-tapas, het schoen zetten en dat wat nog gaat komen… Aan het plafond van de keuken hangt een gammele trap die na het uitklappen de toch al kleine keuken bijna doet verdwijnen. Deze trap, soms door onderzetters ondersteund, leidt naar zonsondergangen, mango-ijs festijnen en BBQ avonturen. Na een ALV staat de zon niet geheel verassend aan de andere kant, maar het mango-ijs smaakt nog net zo lekker. U kan gerust via de buitenkant van het huis weer beneden geraken. De kans is groot dat u vervolgens door de grote berenklauw heen nog net het daglicht kan zien. Tot ziens en altijd welkom.

 

H44 
Ik fiets terug van college. Het is koud buiten dus ik rijd zo hard ik kan naar huis. Zodra ik de voordeur opendoe, hoor ik muziek uit de woonkamer komen. En ik ruik koffie. “Ha Daan! Koffie?!” hoor ik één van m’n huisgenoten zeggen. “Ja lekker” is mijn antwoord en ik plof op de bank. Door de ramen heen hoor ik het geroezemoes van winkelende mensen, het is heerlijk om hier thuis te komen.

H44 staat in de Hoogstraat – hartje centrum – en is al 35 jaar een VGSW-huis, daarmee is het het oudste huis van de vereniging. Centrum van ons huis is de grote woonkamer. Het is er gezellig: er zijn vaak mensen thuis en verenigingsleden komen langs voor een kop koffie overdag en biertje ‘s avonds. Voor jaargroepseten, thema-avonden en bijbelkring is er altijd plaats, net als voor huisfeesten, borrel s en andere VGSW-activiteiten. ’s Zomers eten we als huisgenoten of met onze jaargroep op het dakterras. En niets is ver weg: met 5 minuten lopen staan we midden in het Torckpark, in de supermarkt of op het busstation en in 10 minuten fietsen zijn we op de uni. Ja, het leven op H44 is goed.

 

Honk 4 
Honk 4 is een VGSW-huis in hartje centrum waar maar liefst 6 VGSW-ers wonen. Elise, Vera, Jord, Peter, Johan en Joanne vermaken zich hier opperbest. Gezellig samen lunchen en avondeten, spontaan ijsjes eten en relaxed borrelen met friko’s en soms een spontaan nerfgungevecht zijn dingen die de Honk 4 sfeer typeren. Zelfs het douchen is episch met onze lichtgevende douchekop. Regelmatig gebeurt het dan ook dat er met het licht uit wordt gedoucht, goed voor het milieu en een ervaring om nooit te vergeten. Dat er geen officiële woonkamer op honk 4 te vinden is, is geen probleem. We lopen namelijk vaak genoeg elkaars kamer binnen, waardoor een woonkamer helemaal niet nodig is. Onze huishamster Vladimir is de huisvader van Honk 4. Vladje is altijd gezellig wakker wanneer we soms rond middernacht pas thuiskomen.

Heerenhuysch
Hoi,
Wij zijn de vrouwen van het Heerenhuysch!
Een prachtig huis op de tweede verdieping waar iedereen zich thuis voelt. Thee leuten (of koffie) is iets wat we graag doen. Ook houden we ervan om af en toe samen een film te kijken. Onze bank is heel erg fijn en de beste plek daarvoor.
Dit vrouwenhuis is nodig binnen de VGSW om met onze vrouwelijkheid de boerse lompheid binnen de vereniging nog iets te reduceren. Daarnaast voorzien wij elke man die dat nodig heeft van een eenmalige strijkcursus om het VGSW overhemd mooi te kunnen houden.
Wij zijn het levende bewijs dat chocola gelukkig maakt en iedereen is welkom om dat met eigen ogen te zien en ook eens te proberen.  
Hopelijk tot snel!
Marieke, Laura, Lisanne en Hanna

 

 

De Graanschuur
De Graanschuur, ook wel bekend als de “Graanscffuur” is gelegen in de Nude. Met slechts drie bewoners (en een kat) is het een van de kleinere huizen van de VGSW. Het leven in de Nude is rustig, soms haast burgerlijk. Dat moet ook wel, vanwege de fameuze onderbuurman. Maar als student hoeft er ook niet altijd gefeest te worden natuurlijk. Deze rust biedt ruimte voor andere hobby’s, zoals koken, schilderen, pissebedden houden, de kat aaien, spelletjes spelen, en eigenlijk alles wat je kunt verzinnen als het maar geen herrie maakt. Vanwege de grote woonkamer nodigen we hier ook graag mensen voor uit, als je de schoenen maar uit doet bij de voordeur!